Ο πολιτιστικός σύλλογος Αγίου Πνεύματος Σερρών ιδρύθηκε το 1989. Σκοπός του είναι η διάσωση, διατήρηση και διάδοση του λαϊκού πολιτισμού των Δαρνακοχωρίων και ιδιαίτερα του Αγίου Πνεύματος.

Ο σύλλογος διαθέτει πέντε χορευτικές ομάδες όλων των ηλικιών που αριθμούν πάνω από 100 άτομα. Επίσης διαθέτει ομάδα εκμάθησης και έρευνας νταρνάκικου τραγουδιού. Έχει πλούσια ιματιοθήκη από αυθεντικές φορεσιές και κοσμήματα από τα Δαρνακοχώρια αλλά και από άλλα μέρη όπως βλάχικες Σερρών, Μεταξάδες Έβρου, Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα όπως πρόσφατα σε Κοζάνη, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη προβάλλοντας την τοπική παράδοση του Αγίου Πνεύματος καθώς και της ευρύτερης περιοχής των Σερρών. Επίσης πρόσφατα παρουσίασε την τοπική παράδοση στη εκπομπή της ΕΤ3 «Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ» με τον δημοσιογράφο-ερευνητή Γιώργη Μελίκη.

Ο σύλλογος αναβιώνει έθιμα όπως τις Λαζαρίνες, της μιρμιρούσας κ.α.. Τέλος διοργανώνει τετραήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων με αφορμή την μεγάλη πανήγυρη της ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίου Πνεύματος και ολόκληρου του χωριού το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος κάθε χρόνο όπου συμμετέχουν πολιτιστικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα.